Verzoek onderzoek wanbeleid ABN Amro afgewezen

Er komt geen enquête naar wanbeleid bij ABN Amro. Dit heeft de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof vanmorgen bekendgemaakt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had, samen met enkele vakbonden, afgelopen zomer al om zo’n onderzoek gevraagd. Alleen zo zou volgens hen beoordeeld kunnen worden of er tijdens de overnamestrijd rond de bank sprake is geweest van wanbeleid door het bestuur. Het wanbeleid zou specifiek hebben plaatsgevonden rond de verkoop van de toenmalige Amerikaanse ABN-dochter LaSalle. Die werd verkocht aan Bank of America op hetzelfde moment dat ABN Amro een fusie aankondigde met het Britse Barclays.

Volgens de VEB was dit een – naar later bleek mislukte – poging om het bankentrio dat ABN Amro ook wilde overnemen op afstand te houden. ABN Amro hoopte door LaSalle te verkopen minder interessant te worden voor een overname door het bankentrio.

President Huub Willems van de ondernemingskamer oordeelde vanmorgen dat er geen grond was om een enquête in te stellen omdat er geen twijfel is over de juistheid van het beleid van de bestuurders.

De VEB hield na afloop van de zitting de mogelijkheid open om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. „Er zijn in de uitspraak nog voldoende twijfels die dat mogelijk maken”, zei directeur Jan Maarten Slagter van de VEB. Volgens Slagter is er nog altijd twijfel over de timing van de verkoop van LaSalle. ABN Amro wist dat juist dit onderdeel de interesse had van Royal Bank of Scotland, de leider van het bankentrio dat de overnamestrijd uiteindelijk won.

Volgens Willems was de verkoop van LaSalle „ongehoord” wat betreft de snelheid, maar paste die in de strategiewijziging die de bank eerder had doorgevoerd en was er ook geen sprake van een ontoelaatbare beschermingsmaatregel. Slagter zette een vraagteken bij de strategiewijziging, een wijziging die volgens de bank in 2006 was doorgevoerd en voorzag in een mogelijke verkoop van LaSalle. „Niemand wist dat er een andere strategie was ingevoerd”, aldus Slagter. De VEB heeft naar aanleiding van onder meer de zaak rond ABN Amro een overnamecode opgesteld die ze maandag zal presenteren. „De regels die er zijn voldoen niet”, zei Slagter.

Ook de vakbond FNV Bondgenoten overweegt in cassatie te gaan. Voorzitter Henk van der Kolk zei bovendien dat de politiek moet bekijken of de drempel voor het instellen van een enquête naar mogelijk wanbeleid omlaag moet. „Er wordt nu alleen een onderzoek ingesteld als het bestuur gruwelijk in de fout is gegaan.”

Lees meer over de overnamestrijd op nrc.nl/abn