Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Tichelaar weg als fractieleider

Jacques Tichelaar (55) treedt af als voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij keert per 1 juni terug naar het Binnenhof als gewoon Kamerlid. Fractieleden die zijn positie ambiëren, kunnen zich tot en met maandag inschrijven, de volgende dag stemt de fractie over de opvolging. Tichelaar onderging in januari een zware bypassoperatie en is sindsdien in revalidatie. Vanuit zijn woonplaats Oranjewoud liet hij gisteren weten hij eerst fysiek weer honderd procent fit wilde zijn. „Daarna wilde ik besluiten hoe mijn functie zich verhoudt tot mijn nieuwe levensinhoud.” Hoewel vrijwel niemand binnen de PvdA geloofde dat Tichelaar na zo’n operatie kon terugkeren als fractieleider, was het lang wachten op zijn besluit. Intussen zongen er al namen van potentiële opvolgers rond. Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) leek geschikt maar zou niet geïnteresseerd zijn. Mariëtte Hamer, sinds het ziekteverlof van Tichelaar interim-voorzitter, lijkt een grote kanshebber. (NRC)