Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Testosteron vergroot bij beurshandelaren de kans op vette winst

rotterdam. Mannelijke beurshandelaren die `s morgens een hoog testosterongehalte hebben, maken die dag meer winst met hun handel dan wanneer ze de dag beginnen met een laag gehalte aan hun geslachtshormoon. En als de handelaren een levendige maar wispelturige markt verwachten, zo`n dag waarop veel te winnen valt, stijgt hun cortisolgehalte. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge maten het gehalte aan agressie- en spanningshormonen bij 17 mannelijke beurshandelaren in de Londense City, zo staat in een online publicatie van deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers kenden de gemiddelde maandwinst van de handelaren - met bonus afhankelijke jaarinkomens van 22.000 tot 440.000 pond - en scoorden zo of iemand een goede of een matige handelsdag had.