Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bouw

Slag om de Polen begonnen

Het getouwtrek om de Polen is begonnen. Minister Donner (Sociale Zaken, CDA) zei gisteren de Poolse arbeiders „zonder twijfel” nodig te hebben. Zijn collega Jolanta Fedak, minister van Arbeid in Polen, ziet de Poolse arbeiders echter graag terugkeren. Polen en Nederland hebben allebei een tekort aan arbeidskrachten.

De ministers tekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst om de informatievoorziening te verbeteren voor Polen die in Nederland willen werken. Belangrijkste belofte van Donner was echter een einde te maken aan de slechte huisvesting van Poolse arbeiders in Nederland. „Anders verleiden we ze te veel naar Polen terug te gaan”, aldus Donner. Fedak riep hem op die leefomstandigheden te verbeteren, maar zei ook: „We hopen dat de Polen die hier geen succesverhaal beleven, terugkeren wegens onze grote tekorten.” Alleen al in de Poolse bouw- en landbouwsector zijn 600.000 vacatures.

Donner gaf toe dat slechte huisvesting voorkomt, vooral in Rotterdam en Den Haag: „Zestien, zeventien mensen leven in een kamer voor vijf personen.” Die problemen komen vooral voor bij Polen die via malafide uitzendbureaus voor korte periodes in Nederland werken. Betere informatievoorziening voor Polen over hun rechten in Nederland moet ervoor zorgen dat zij voor betrouwbare uitzenders gaan werken.