Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Nokia Tube versus Apple iPhone

nokia_tube.jpgDit moet de Finse concurrent van de Apple iPhone worden: de Nokia Tube. Een toestel met een breedbeeldscherm van iets meer dan drie inch, GPS, snel internet (HSDPA) en aanraakbesturing. Het toestel zal vermoedelijk als de Nokia 5800 op de markt verschijnen. Op een filmpje op YouTube is al te zien dat de touch-interface (gebaseerd op Symbian S60) overeenkomsten vertoont met die van Apple’s iPhone, inclusief de bewegingssensoren die de foto doen kantelen als je het toestel draait. Om cijfers en teksten in te voeren: een veld voor handschriftherkenning of een keypad. Een stylus is meegeleverd.
Over iPhones gesproken: volgens de Apple-fansites zou de 3G versie (met umts) van deze smartphone in juni op de markt verschijnen. Onder de meer de sterk dalende prijzen van de huidige iPhone zouden dat ‘bewijzen’. Maar vooralsnog is de wens  de vader van de gedachte.

Filmpje 1: Nokia Tube in actie

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=FT3Mlq8fxqw&hl" height="355" width="425" /]

Filmpje 2: details over de vermoedelijke interface van de Nokia Tube

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=xXL0tTha1oQ&hl" height="355" width="425" /]