Merrill Lynch: verlies en afboekingen

Zakenbank Merril Lynch heeft voor het derde kwartaal op rij verlies geleden. Ook moest de bank wederom een forse afboeking doen op de hypotheekbeleggingen. Dat maakte de bank aan het begin van de middag bekend. Merrill Lynch boekte een verlies van 1,96 miljard dollar en moest 6,6 miljard dollar afschrijven, met name op aan hypotheken gerelateerde obligatieleningen.

Gisteren maakte zakenbank JPMorgan Chase bekend in het eerste kwartaal van 2008 nog flink last te hebben gehad van de kredietcrisis. Desondanks denkt topman Jamie Dimon dat de kredietcrisis bijna voorbij is voor de financiële sector. De winst van JPMorgan Chase daalde met 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 2,5 miljard dollar (1,57 miljard euro). Tevens moest de tweede zakenbank van de Verenigde Staten dit kwartaal 5,1 miljard dollar opzij zetten. Ten dele is dat een compensatie van de 2,6 miljard dollar aan afboekingen over de laatste drie maanden. Daarnaast wil de bank zijn kapitaalreserves versterken voor toekomstige afschrijvingen.

De cijfers van JP Morgan Chase zijn van net voor de overname van Bear Stearns. In maart nam JPMorgan met hulp van de Amerikaanse centrale bank Bear Stearns over, omdat die bank failliet dreigde te gaan. JPMorgan Chase wilde in eerste instantie 2 dollar per aandeel betalen, maar verhoogde dat uiteindelijk tot 10 dollar per aandeel.

Na de bekendmaking van de cijfers, gisteren, zei topman Dimon van JPMorgan dat de problemen op de kredietmarkt eindig zijn: „Ik denk toch dat we er al voor 75 of 80 procent doorheen zijn.” Hij verwacht dat de markt zich voor het eind van het jaar stabiliseert. „Dat betekent niet dat de recessie niet erger wordt, of juist beter.” Dimon verwacht dat de volatiliteit op de wereldwijde beurzen nog enige tijd zal aanhouden.

De winstdaling van JPMorgan was minder groot dan analisten en beleggers hadden verwacht en de resultaten onderschrijven de opvatting van veel analisten dat de bank beter met de crises op de huizen- en kapitaalmarkt kan omgaan dan andere grote spelers op Wall Street. Sinds vorige zomer hebben banken wereldwijd ruim 200 miljard dollar moeten afschrijven als gevolg daarvan.

Lees achtergronden via nrc.nl/kredietcrisis