Kidnap weerhield Cruijff van WK

Niet het ‘zwembadincident’, maar een gewapende overval in zijn huis was de reden dat Johan Cruijff in 1978 niet deelnam aan de WK voetbal in Argentinië. Cruijff verklaarde dit in een interview met radiostation Catalunya Radio. Daarbij zou het gewraakte besluit niet zijn genomen door zijn vrouw Danny, maar door hemzelf. „Er zijn momenten dat andere zaken belangrijker zijn’’, zo verklaarde hij zijn besluit. De overval, die mogelijk een ontvoeringspoging betrof, vond plaats in 1977 in Barcelona. „Ik kreeg een geweer tegen mijn hoofd gezet.” Hij en zijn vrouw werden vastgebonden, de kinderen waren eveneens thuis. Na de overval moesten zij nog maanden onder politiebewaking naar school, het huis werd bewaakt en een agent vergezelde Cruijff naar iedere wedstrijd. Hoewel geruchten over een mogelijke ontvoeringspoging altijd hebben gecirculeerd, was de geldende verklaring voor het wegblijven van Cruijff dat diens vrouw Danny kwaad zou zijn geweest vanwege het feestje met blote vrouwen in het zwembad,waar haar man bij aanwezig zou zijn geweest. In het radio-interview reageerde Cruijff op een boek geschreven door hulptrainer Charly Rexach, waarin deze volgens hem een verkeerde uitleg van zaken geeft. Ook zijn besluit om als voetballer te stoppen heeft naar zijn zeggen meegespeeld om niet deel te nemen. Cruijff: „Ik stond op het punt te stoppen. En bij een wereldkampioenschap moet je 200 procent zijn.” (NRC)