Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Defensie

Kamer tegen nieuwe militaire dienstplicht

DEN HAAG. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in een nieuwe militaire dienstplicht. Alleen de VVD vindt dat een interessante gedachte. Dat bleek gisteren tijdens overleg over het personeelstekort bij Defensie. Een dienstplicht is nu niet aan de orde en bovendien heeft Defensie behoefte aan gemotiveerde mensen, aldus de ChristenUnie. De partijen reageerden op een uitspraak van vertrekkend commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. Die zei dinsdag dat hij persoonlijk wel iets ziet in een dienstplicht voor jongeren. Dat zou dan wel een eerlijker systeem moeten zijn dan het oude stelsel. Zo werden vroeger geen meisjes opgeroepen en hoefde maar een derde van alle jongens de dienstplicht te vervullen. De opkomstplicht werd in 1996 opgeschort.