Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Frattini: afdaler die vooral stijgt

Europees Commissaris Franco Frattini is de gedoodverfde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Italië. Hij houdt van praten en van skiën.

Vertrekkend (?) Europees Commissaris Franco Frattini Foto AFP FILES - Picture taken on January 26, 2008 shows EU Vice-President Commissioner Franco Frattini talking during the final press conference of an Informal meeting of European Justice Ministers at the conference centre of Brdo pri Kranju. Frattini is set to propose new, tougher EU border controls for people traveling to and from European Union countries on February 13, 2008. AFP PHOTO /DOMINIQUE FAGET
Vertrekkend (?) Europees Commissaris Franco Frattini Foto AFP FILES - Picture taken on January 26, 2008 shows EU Vice-President Commissioner Franco Frattini talking during the final press conference of an Informal meeting of European Justice Ministers at the conference centre of Brdo pri Kranju. Frattini is set to propose new, tougher EU border controls for people traveling to and from European Union countries on February 13, 2008. AFP PHOTO /DOMINIQUE FAGET AFP

BRUSSEL, 17 APRIL. - Franco Frattini (51) is op dit moment de meest besproken politicus in Brussel. De eurocommissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid wordt binnenkort waarschijnlijk Italiaans minister van Buitenlandse Zaken in de nieuwe regering van Silvio Berlusconi. Maar er is eigenlijk altijd wel een reden om het over Frattini te hebben: geen beleidsterrein dat de afgelopen jaren zo snel groeide als het zijne. De ene keer kwam dat door de omstandigheden – een aanslag in Londen, een cartoon in een Deense krant. De andere keer kwam het door Franco Frattini.

„Hij is heel energiek en hij kan heel amicaal zijn”, zegt europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), die hem vaak meemaakte bij ontbijtbijeenkomsten. „Je kon dan rustig je croissantje opeten. Want als hij aan het woord was, kwam je er toch niet tussen.”

Frattini’s werkgebied strekte zich uit van immigratie tot intergratie, van geheime CIA-gevangenissen tot gewelddadige computerspelletjes en van terrorisme tot het instellen van één Europees telefoonnummer voor vermiste kinderen. „Iedereen baalt dat hij weggaat”, zegt een naaste medewerker van hem. „We krijgen nooit dezelfde kwaliteit terug. Hij wilde geen anonieme bureaucraat zijn, zei hij. De speeches die voor hem werden geschreven, sprak hij in 90 procent van de gevallen niet zo uit. Omdat hij ze niet politiek genoeg vond.”

Politiek botste Frattini vaak met Nederlandse europarlementariërs als Buitenweg en Sophie in ’t Veld (D66). „Op het gebied van homorechten en vrouwenrechten heeft hij niets gedaan”, zegt In ’t Veld. „Met terreurmaatregelen volgde hij blind de Amerikanen.”

Frattini werkte als officier van justitie en rechter voordat hij de politiek in ging. Eerder overwoog hij een carrière als skiër. In het verleden vergeleek hij de politiek met het afdalen van een berg: beide draaien om beheersing. „Door skiën heb ik geleerd nauwkeurig te zijn en om mijn emoties te controleren”, zei hij eens. Zijn medewerker zegt: „Ik heb de afgelopen jaren één keer gezien dat hij geïrriteerd was. Maar nooit dat hij boos was.”

Wil Frattini ook zijn eigen opvolging in Brussel regelen? Dat vroegen Italiaanse journalisten gisteren tijdens een persconferentie aan de woordvoerder van de Europese Commissie. Frattini, die eerder een maand vakantie nam om in Italië campagne te voeren voor de partij van Berlusconi, heeft twee weken extra verlof gekregen. Daardoor is het waarschijnlijk dat Berlusconi iemand van zijn partij kan aanwijzen. Het verlof geeft Frattini de gelegenheid om „zijn situatie te verduidelijken”, zei de woordvoerder.

Niemand in Brussel die denkt dat Frattini terugkomt. Of het moet later zijn. In 2009 loopt de termijn af van EU-buitenlandcoördinator Solana. Dan wordt er vast weer over Frattini gesproken.