Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film van de dag

De in Kameroen geboren Franse acteur Eriq Ebouaney als de Kongolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba. Lumumba
De in Kameroen geboren Franse acteur Eriq Ebouaney als de Kongolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba. Lumumba

Lumumba. Ambitieuze en aangrijpende reconstructie van de opkomst en dood van de Kongolese vrijheidsstrijder Patrice Lumumba. Hij werd de eerste premier na de onafhankelijkheid van Kongo in juni 1960. In januari 1961 werd hij vermoord. De film begint met beelden van het versnijden en verbranden van Lumumba’s lichaam en we horen de voice-over van Lumumba die voordraagt uit zijn brieven. Dan springt de film naar 1957 en krijgen we chronologisch de opkomst en ondergang van de charismatische leider te zien.De Haïtiaanse regisseur Raoul Peck, die in 1991 al een documentaire aan de onafhankelijkheidsstrijder wijdde, laat veel vragen open: waarom wordt Lumumba plotseling een vrijheidsstrijder? Waarom wordt hij precies vermoord? Met prachtige hoofdrol van Eriq Ebouaney. Nederlands ondertiteld. (Raoul Peck, 2000, F/B/D/R), TV 5, 21.00-22.55u.

André Waardenburg