Festival afgelast wegens visum

Het Zanzibara Festival dat vandaag zou beginnen in het Amsterdamse Tropentheater, is afgelast. Een van de groepen kreeg geen visum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde omdat er „onvoldoende waarborg” is dat de leden van de Kilimani Qasida Group na hun optreden weer zouden terugkeren naar Zanzibar.

„Met enige regelmaat maken we mee dat muzikanten uit Afrika eenmaal in Nederland de kuierlatten nemen”, zegt een woordvoerder. „De leden van deze groep zijn jonge mensen, ongehuwd, zonder vaste inkomsten, dat zijn elementen die meespelen.”

„Totaal ongegrond”, zegt de samensteller van het festival Werner Graebner. Het zou het eerste optreden zijn van de groep buiten Oost-Afrika. Volgens directeur Wieb Broekhuijsen van het Tropentheater liep ook voor een andere groep nog een visumaanvraag, waarvan onduidelijk was of die gehonoreerd werd. „Dat risico wilden we niet nemen.”

Kilimani Qasida Group is afkomstig van een religieuze islamistische school en speelt kasida; een soort ‘moslim gospel’ die een kruising is tussen traditionele religieuze en wereldse muziek. De acht mannen en vier vrouwen zingen in het Swahili, de taal van Oost-Afrika, en begeleiden zichzelf op percussie-instrumenten.

Nadat het festival was afgeblazen, kwam gisteravond bericht van het ministerie dat de visumaanvraag alsnog was verleend. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waaronder het Tropentheater valt, zou dan garant moeten staan. Te laat, stelt Broekhuijsen, die bovendien de voorwaarden „onhelder” noemt.