Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

Europarlementariërs: doel biobrandstof moet worden herzien

BRUSSEL. PvdA`ster Dorette Corbey en twee andere vooraanstaande europarlementsleden willen dat de EU het doel van 10 procent biobrandstof herziet. Ze vragen om een lager percentage, ofwel dat het doel niet langer verplichtend is. Ze hebben daartoe gisteren een brief gestuurd naar voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Biobrandstof van bijvoorbeeld koolzaad of palmen, moet de CO2-uitstoot van benzine of diesel tegengaan. ”Maar de nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen dat biobrandstof helemaal niet zo efficiënt is om broeikasgas CO2 te beperken”, stelt Corbey. ”Voor de teelt en de productie is zelf veel CO2 nodig.” Corbey wil versneld werken aan de volgende generaties biobrandstoffen, gemaakt van afval en algen. Het Europees Parlement stemt eind dit jaar over de plannen voor biobrandstof en andere energiedoelen voor 2020. Corbey is door de 786 europarlementsleden aangewezen om over brandstofkwaliteit een standpunt in te nemen.