Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Na bedreigingen stopt Venray met Science Link

De gemeente Venray stopt met het omstreden bedrijvenpark Science Link omdat het project wordt bedreigd door acties van dierenrechtenorganisaties. Verantwoordelijk wethouder Lei Heldens zei tijdens een persconferentie: „Deze slag is door dierenactivisten gewonnen.”

Niet alleen bedreigingen aan het adres van de wethouder speelden een rol. Ook voelt Heldens zich in de steek gelaten door de rijksoverheid na een brief van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Zij liet Venray weten dat de gemeente zelf moet opdraaien voor de kosten van de beveiliging tegen dierenactivisten. En die kosten kan een kleine gemeente als Venray niet dragen, zei Heldens.

Op verzoek van Tweede Kamerlid Henk Kamp (VVD) bespreekt de Tweede Kamer de kwestie vandaag met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA). Dat liet de woordvoerder van Kamp weten. De VVD’er noemt de opstelling van de gemeente een „aanmoediging voor de activisten om door te gaan met hun misdadige gedrag”. Hij wil dat het bedrijvenpark er toch komt.

Het project ScienceLink lag onder vuur van dierenactivisten, omdat zich op het bedrijven park bij de A73 bedrijven zouden vestigen die aan dierproeven doen. De afgelopen weken en maanden demonstreerden activisten herhaaldelijk tegen ScienceLink. Een van de deelnemende bedrijven, projectmanagementbureau Van der Looy, stapte enkele maanden geleden al uit het project wegens een „onacceptabel dreigende houding” van „groeperingen”. Ook andere bedrijven haakten vervolgens af.

Een woordvoerder van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) reageerde gisteren verheugd. „Fantastisch”, noemde hij het nieuws. Wethouder Heldens, die persoonlijke beveiliging kreeg, vindt dat er landelijk maatregelen moeten komen. „In Groot-Brittannië heeft de regering al maatregelen als gebiedsverboden ingevoerd om de ontwikkeling van biowetenschappen mogelijk te maken. In Nederland is dit blijkbaar ook nodig.” (ANP)