Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Laagbetaalde arbeid komt vaker voor

Rotterdam. Binnen één generatie is het aantal laagbetaalde werknemers in Nederland meer dan verdubbeld, van 0,6 miljoen in 1979 naar 1,25 miljoen nu. Dat concludeerden onderzoekers van het Amsterdamse Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) gisteren op basis van eigen onderzoek. Laagbetaalde werknemers verdienen minder dan tweederde van het mediane (middelste) uurloon, de internationale maatstaf voor laagbetaalde arbeid. De verdubbeling is opmerkelijk, omdat het opleidingsniveau van de bevolking in dezelfde periode sterk is toegenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte afgelopen maandag nog bekend dat het aantal hoogopgeleiden in ons land inmiddels bijna even groot is als het aantal laagopgeleiden. De onderzoekers verklaren de verdubbeling onder andere uit het feit dat de concurrentie op de arbeidsmarkt is toegenomen door bijklussende studenten en scholieren en een forse toename van het aantal deeltijdwerkers. Daarnaast is het minimumloon sinds eind jaren zeventig flink verlaagd.