Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Internet Weblog van de dag

Smog fashion De mode-industrie speelt in op de slechte luchtkwaliteit in Peking. Dit schrijft correspondente Bettine Vriesekoop op haar weblog China: „De luchtkwaliteit in Peking zal de gezondheid van atleten niet schaden maar de prestaties van buitensporters zullen er misschien wel onder te lijden hebben.” Dit zei IOC-voorzitter Rogge deze maand. De uitspraak kwam een dag nadat zangeres Celine Dion haar concert in Peking had afgezegd. Omdat ze net herstelde van een keelinfectie achtte haar arts het niet verantwoord dat ze zou optreden in de slechte lucht van Peking. Dat de luchtkwaliteit ook de organisatoren van de Spelen zorgen baart is wel duidelijk. Gisteren werden tijdens een persconferentie in Peking maatregelen aangekondigd die er voor moeten zorgen dat de atleten tijdens de Spelen niet zullen klagen over smog. Het Milieubureau van Peking verklaarde bij monde van vice-directeur Du Shaozong dat alle graaf- en stortwerkzaamheden vanaf 20 juli worden opgeschort. Ook zullen negentien zwaar vervuilende fabrieken in diezelfde periode hun uitstoot met dertig procent verminderen. De mode-industrie speelt handig in op de milieuproblematiek. Zo zijn er inmiddels mondkapjes met diverse prints in omloop. Het wachten is op een mondkapje met het logo van de Olympische Spelen.’

Lees meer nieuws uit China op nrc.nl/china