Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Helemaal niet oké

Een groep jonge Amerikaanse toeristen, twee stelletjes, komen vast te zitten in een ruïne van een Maya-tempel in Mexico, waar gevaarlijke planten hen naar het leven staan. Eng wordt dat niet, wel erg gruwelijk en bloederig. De film schakelt van een gebroken rug naar een beenamputatie zonder verdoving, naar langdurige zelfverminking - allemaal zo realistisch mogelijk in beeld gebracht. Wat hier vermakelijk aan is, blijft een raadsel. Nogal merkwaardig is ook dat scenarist Scott B. Smith voor The Ruins - gebaseerd op zijn gelijknamige roman - wèl een intelligente, goede film heeft geschreven, A Simple Plan (1988). Het raakvlak is dat ook in The Ruins de man met het plan - de jongen die de leiding neemt van de groep - de meeste ellende aanricht. Maar dat is ook de enige overeenkomst. Zoals een van de toeristen in doodsnood uitroept: ,,Dit is zo niet oké!”

The Ruins. Regie: Carter Smith. Met: Jonathan Tucker, Jena Malone, Shawn Ashmore, Laura Ramsey, Joe Anderson. In: 25 bioscopen.