Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Groeiende kritiek op bestuur EU

De Europese Ombudsman maakt zich zorgen over het toenemend aantal ‘kritische opmerkingen’ dat hij vorig jaar heeft moeten maken over zorgvuldig en transparant bestuur van de EU-instellingen.

Dat zei de Ombudsman, de Griek Nikiforos Diamandouros, gisteren in Brussel tijdens de presentatie van zijn jaarverslag. In 2006 vond de Ombudsman het in 41 zaken nodig zich kritisch uit te laten over de instellingen; in 2007 was dat 55 keer het geval. Daar staat tegenover dat het aantal zaken waarin de instellingen de klagers een schikking aanboden in 2007 is verdubbeld in vergelijking met het jaar daarvoor. Volgens Diamandouros blijkt daaruit dat de instellingen de bemoeienis van de Ombudsman steeds vaker zien als een mogelijkheid om gemaakte fouten recht te zetten.

Tweederde van de klachten die tot een onderzoek leidden van de Ombudsman (3.211 in totaal) ging over de Europese Commissie. Volgens de Ombudsman is dat logisch, omdat beslissingen van die Europese instelling grote invloed kunnen hebben op burgers, organisaties en bedrijven. Van de klachten kwam 2,3 procent uit Nederland.