Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

De Paviljoens Almere blijft open tot 2012

Museum De Paviljoens in Almere blijft bestaan. De subsidiekorting van 300.000 euro voor de komende vier jaar wordt niet doorgevoerd. Dit heeft het college van B en W van Almere gezegd.

Hoewel het voorstel nog door de gemeenteraad moet, is de kans groot dat De Paviljoens open blijft, aldus een gemeentewoordvoerder.

In november 2006 kondigde wethouder Henk Smeeman (Kunst en Cultuur, VVD) aan per 1 januari 2009 de subsidie voor het museum waar moderne kunst wordt getoond met 300.000 euro te verlagen. Door die korting zou het museum een deel van zijn activiteiten niet langer kunnen uitvoeren.

Ook moest het verhuizen. De tijdelijke huisvesting – De Paviljoens is sinds 1994 ondergebracht in een reeks aaneengeschakelde gebouwen die dienst hebben gedaan op het terrein van de Documenta in Kassel – zou worden gesloopt. In de opzet van Smeeman zou De Paviljoens zich meer toeleggen op educatie. Het voorstel van de wethouder stuitte op kritiek van de gemeenteraad en de bevolking.

Het college van B en W heeft Rudi Fuchs, oud-museumdirecteur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, gevraagd advies uit te brengen over een nieuw te bouwen, permanent museumcomplex met „grootstedelijke allure”, rondom het Weerwater. De bouw van zo’n complex was al aangekondigd in een masterplan voor de toekomst van Almere (1997), waarin naast een museum ook huizen, winkels en andere culturele instellingen zijn opgenomen. Fuchs onderzoekt hoe het huidige museum De Paviljoens in het nieuwe complex kan worden opgenomen.

Het jaarlijkse budget van De Paviljoens bedraagt 1,1 miljoen euro. 650.000 euro is afkomstig van de gemeente Almere. Voor de bouw van een nieuw museum rekent Almere op een bijdrage van de rijksoverheid. „Want Almere is zeer karig bedeeld”, aldus de woordvoerder van de gemeente. De Paviljoens ontving in 2005 de AICA-oorkonde van critici voor het ‘beste museum in 2002-2003-2004’.