De atmosfeer is heel simpel na te bootsen

Rotterdam. De atmosfeer is tot op zekere hoogte na te bootsen met een supersimpel systeem: een zeepbel. Dat laten onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en van La Réunion in het vakblad Physical Review Letters van vorige week. De fysici vulden een beker, zo groot als een theepot, met zeepsop (water en 0,2 tot 5 procent zeep ). Met een rietje bliezen ze in het sop een grote `halve` bel (met een diameter van 8 of 10 centimeter) die boven op het zeepsop rustte. Daarna verwarmden zij het zeepsop door de wanden van de beker op te warmen. De voet van de halve bel, de `evenaar` zeg maar, werd zo warmer dan de bovenkant, `de pool`. Het verschil kon oplopen tot 45 graden Celsius. Daardoor ontstonden in het vlies, zoals in de dampkring, convectiestromen. Soms in de vorm van pluimen, soms spiralen, zoals orkanen. Op aarde liggen de zaken ingewikkelder, geeft het team toe. Maar ook bij orkanen is sprake van quasiwillekeurige bewegingen door omringende lucht, en die is nu met bellen te bestuderen, aldus de fysici.