Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

ik@nrc.nl

Tijdens de taalles aan buitenlandse cursisten komt de reformatie ter sprake. Een moeilijk onderwerp, waarbij de Beeldenstorm alleen duidelijk wordt als ik al mijn acteertalent uit de kast haal. Welwillend slaan de cursisten me gade terwijl ik de beelden een kopje kleiner maak.

Op het moment dat ik de protestanten uit de gehavende kerk laat verdwijnen, begint in het hok achter het lokaal een toom kippen te kakelen. Misschien is er een ei gelegd. Ik staak abrupt de Beeldenstorm en luister naar het gekakel. Een Afghaan maakt een opmerking waarover zijn landgenoten in lachen uitbarsten. Als ik vragend zijn kant op kijk, zegt hij, zoekend naar woorden: „De kippen zijn protestant.”