Help, mijn cv!

Zomerprogramma aan de Universiteit van Hongkong. Natuurlijk begon ik pas een dag voor de deadline na te denken over mijn cv en motivatiebrief. De motivatiebrief ging me goed af, ik weet immers waarom ik naar China wil. Maar mijn cv! Eerst maar eens een voorbeeld van het internet plukken. Welke gebruik je? Die meest ingewikkelde natuurlijk, want dat komt het beste over. Maar wat voor ‘extracurriculaire’ activiteiten heb ik dan gedaan? Naast mijn vwo-diploma, talloze baantjes en tweeënhalf jaar sociologie heb ik niks om over op te scheppen. In deze fase werd ik toch ineens zenuwachtig: ik word vast niet uitgekozen met een cv zonder referenties (daar was ik namelijk te laat voor) of deelname aan vijf commissies.

Tot overmaat van ramp liep ik de volgende dag, de ‘deadlinedag’, een medestudent tegen het lijf die ’s morgens niet op college was. „Waar was je vanmorgen?” vroeg ik nietsvermoedend. Raden wat hij zegt: „Gehoord van de China-reis? De inschrijving sloot om twaalf uur, dus daar was ik nog mee bezig”. Wat?! Het was inmiddels half twee en dat kléine detail had ik weer gemist. Mijn cv was nog niet af, wat nu? Ik vroeg hem of ik zijn cv misschien even mocht bekijken. Slecht plan. Hij had een ingewikkelder cv dan die meest ingewikkelde. Ging hier mijn China-droom in rook op omdat ik geen gelikte cv had en de deadline had gemist? Als laatste offensief heb ik nog snel wat aanpassingen gedaan en ben naar het bureau gesprint. „Kan ik het nog inleveren?” Een jongen die zo te zien een zware nacht achter de rug had keek me aan, pakte mijn pakketje en zei: „Túúrlijk, twaalf uur was uit voorzorg…”. Lekker is dat, maar wel een zorg minder.

Vier dagen later kreeg ik een e-mail met de officiële mededeling dat ik als één van de drie studenten voor de beurs naar China ben geselecteerd. Er waren 17 aanmeldingen geweest. Ik gok dat de motivatiebrief het ’m heeft gedaan, daar kon ik namelijk met woorden in zeggen dat het zomerprogramma me geweldig leek en daar kan geen cv tegenop. Tenminste, dat vermoed ik.

Françoise de Gelder

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Françoise de Gelder (21) is derdejaars student sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.