Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

Gezocht: vier handige astronauten

Vier kinderdromen gaan uitkomen, nu de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op zoek gaat naar evenzoveel astronauten. Vanaf 2013 kunnen zij afreizen naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), naar de maan „en verder”, zo heeft ESA bekendgemaakt.

NASA wil tegen 2020 terug naar de maan. Het „verder” in de aankondiging slaat op Mars, al zal dat vermoedelijk aan een volgende generatie astronauten zijn, zegt Marc Heppener, hoofd wetenschap bij ESA.

De procedure begint 19 mei. „We verwachten tussen de 20.000 en 50.000 kandidaten”, zegt Heppener. De aanmelding en eerste schifting verlopen via internet. Eind dit jaar wil ESA tot een keuze komen.

Potentiële astronauten moeten tussen de 27 en 37 jaar oud zijn, een wetenschappelijke of technische opleiding hebben of piloot zijn, en beschikken over „uitzonderlijke vaardigheden in onderzoek, technische toepassingen of onderwijs”. Verdere eisen: niet te dom, een goed geheugen, sterke sociale vaardigheden, en een goed ruimtelijk inzicht. Handig moet een astronaut ook zijn en bovendien vloeiend in de Engelse taal. Russisch strekt tot aanbeveling.

Na de succesvolle aflevering van de laboratoriummodule Columbus en het vrachtschip ATV bij het ISS, eerder dit jaar, mag ESA vanaf 2009 per twee jaar één bemanningslid leveren. Die blijft dan een half jaar aan boord.

Inwoners van alle zeventien ESA-lidstaten kunnen solliciteren, maar een Brit, Fin of Luxemburger wordt het zeker niet, want die landen betalen niet mee aan het bemande ESA-programma, zegt Rolf de Groot van het ruimte-onderzoeksinstituut SRON.

Aanmeldingen via: www.esa.int