Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Film van de dag

Duizelingwekkende klimprestaties in Touching the Void . Een fysieke ervaring voor de toeschouwer.
Duizelingwekkende klimprestaties in Touching the Void . Een fysieke ervaring voor de toeschouwer.

Touching the Void. Drie acteurs spelen een in de geschiedenis van de bergsport beroemde episode na, zonder dat vooraf gezegd wordt dat het een reconstructie ís. In 1985 beklom de Brit Joe Simpson met Simon Yates de Siula Grande in de Andes. In de afdaling ging het mis. Door uitzonderlijke wilskracht overleeft Simpson – met gebroken been – een val in een gletsjerspleet. Simpson, Yates en de in het basiskamp achtergebleven Richard Hawking doen als ‘talking heads’ tussen de reconstructie door hun meeslepende verhaal. Er werden opnames gemaakt op de onheilsplek zelf en in de Alpen. In deze scènes haalt regisseur Kevin MacDonald alles uit de kast om de toeschouwer te laten voelen hoe het geweest zou kunnen zijn: camerawerk, montage, geluid en muziek zorgen voor een zeer fysieke ervaring. (Kevin MacDonald, 2003, GB), RTL7, 20.30-22.35u.

André Waardenburg