Driekwart GGZ in geldnood

Driekwart van de honderd instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, zoals RIAGG, en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten zit in financiële problemen na een stelselwijziging in januari. Ze moesten dit jaar al voor honderden miljoenen euro leningen afsluiten.

Dat zegt plaatsvervangend directeur Goof van Gemert van GGZ Nederland, waarin de instellingen in de geestelijke gezondheidszorg zijn verenigd. Sinds 1 januari krijgen zij pas na het einde van een behandeling hun onkosten vergoed van de zorgverzekeraars. Hierdoor ontstaat een gat in hun inkomsten van gemiddeld acht maanden, de gemiddelde behandelduur.

Kleinere verzekeraars geven instellingen voorschotten, maar enkele grote zorgverzekeraars, zoals Achmea en Uvit, weigeren dit. Zij geven de GGZ-instellingen en vrijgevestigde psychologen pas na afloop een vergoeding.

De NVVP vraagt vandaag in een brief aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA) snel maatregelen. Hiermee wil de organisatie faillissementen voorkomen. „De situatie is volstrekt onacceptabel”, zegt voorzitter Dick Bouman. De financiële reserves van de 1.700 vrije psychologen, psychiaters en psychotherapeuten zijn al aangetast, omdat ze rond 28.000 euro kwijt zijn aan het nieuwe systeem. Als minister Klink niet snel maatregelen neemt, zegt NVVP zich te beraden op juridische stappen.

Onlangs sloot de sector een akkoord met de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) over een rentevergoeding die verzekeraars moeten betalen aan psychologen en psychiaters. „Het is in feite rondpompen van geld”, vindt Van Gemert. „Verzekeraars kiezen hiervoor, omdat ze meer kunnen verdienen door de miljoenen te beleggen.”

Zelfstandige psychologen, psychotherapeuten en psychiaters krijgen moeilijker een lening, zegt de NVVP. Ook de automatisering van het nieuwe declaratiesysteem werkt „zeer onvoldoende”.

Verzekeraar Menzis zegt dat het de wet uitvoert „zoals die is bedoeld”. Menzis heeft onlangs besloten de vrijgevestigde een voorschot te geven. Jaarlijks komen er 850.000 Nederlanders bij de GGZ.

Psychologen: pagina 3