Dit is geen wereld voor een kind

Foto Floren van Olden Amsterdam 9-4-2008 Anne-Mariken Raukema achterkant. Foto Floren van Olden
Foto Floren van Olden Amsterdam 9-4-2008 Anne-Mariken Raukema achterkant. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Anne-Mariken Raukema (46) heeft geen kinderen. Dat was een bewuste keuze.

Waarom heeft u ervoor gekozen om geen kinderen te krijgen?

„Bij mij speelde altijd de tegenovergestelde vraag: waarom zou ik wél kinderen willen? Ik heb eigenlijk nooit een kinderwens gehad. Het was gewoon geen onderwerp in mijn leven. Ik heb nooit het gevoel gehad dat kinderen bij het leven horen. Mijn tijd en energie besteed ik liever aan andere zaken, zoals mijn werk, vrienden en mijn relatie.”

Werk en vrienden kunnen ook samengaan met kinderen.

„Dat is waar, maar ik hecht echt aan vrijheid. Ik wil ’s avonds thuis kunnen komen op een tijd die mij schikt, zonder dat daar allerlei dingen voor moeten worden geregeld. Die ongebondenheid vind ik belangrijk, en daar passen kinderen niet echt bij. Bovendien had ik moeite een kind neer te zetten in onze maatschappij. Begin jaren tachtig was ik in de twintig, de leeftijd waarop heel wat vrouwen gaan nadenken over kinderen. Het was de tijd van discussies over het al dan niet plaatsen van kruisraketten in Nederland. Dat was geen wereld voor een kind, vond ik.”

Die kruisraketten zijn er niet gekomen.

„Maar vandaag zijn er weer andere problemen. Als ik ’s middags langs een schoolplein fiets schrik ik soms van de manier waarop kinderen met elkaar omgaan en wat ze tegen elkaar schreeuwen. Het is behoorlijk ruw en grof. Als ouder zou ik daar moeite mee hebben.”

Hoe keek uw omgeving tegen uw keuze aan?

„Dat was nooit een probleem. Veel van mijn vrienden hebben geen kinderen. Mensen met jonge kinderen gaan snel om met andere ouders. Ze ontmoeten elkaar bij de crèche of op het schoolplein. Ze hebben vergelijkbare levens, die soms lastig te combineren zijn met het leven van mensen zonder kinderen. Een aantal van mijn vrienden heeft inmiddels pubers of in sommige gevallen zelfs al bijna volwassen kinderen. Ze zijn weer minder gebonden en daardoor heb ik met hen juist weer vaker contact.”

Welke invloed had de keuze om geen kinderen te krijgen op uw financiële situatie?

„Dat kan ik niet precies zeggen, omdat ik niet weet wat kinderen kosten. Ik hoor wel altijd dat kinderen een behoorlijke kostenpost zijn. Ik neem aan dat het grotendeels wordt bepaald door de keuzes van de ouders. Je kunt kinderen natuurlijk zo duur en goedkoop op laten groeien als je zelf wilt.”

Tobias Reijngoud