Walvisjacht mislukt door protest

Japanse walvisvaarders hebben 35 procent minder walvissen gevangen dan gepland doordat ze werden ‘gehinderd’ door activisten. Japan heeft in het jachtseizoen maar 551 dwergvinvissen gevangen, terwijl het doel 850 was, liet het Japanse visserijagentschap weten.

„Sabotage door activisten speelde een grote rol bij het niet halen van onze doelstelling”, liet een medewerker van het Japanse agentschap weten. De vloot van zes schepen keert morgen waarschijnlijk terug.

Vooral de Amerikaanse Sea Shepherd Conservation Society heeft afgelopen jaar veel acties gevoerd om walvisvaarders te hinderen. In januari slaagden twee activisten erin een walvisschip te enteren, waardoor het een maand niet kon jagen. Vorige maand gooiden ze flessen en zakken met een stinkende substantie aan boord van een schip; drie opvarenden klaagden daarna over geïrriteerde ogen.

Het is de eerste keer in twintig jaar dat Japan activisten de schuld geeft voor het niet halen van het walvisquotum. Vorig jaar lukte dat ook niet, maar dat kwam door een brand op een van de schepen.

Milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, voeren al jaren actie tegen de Japanse walvisvangst. Japan gaf de walvisjacht officieel op in 1986, toen er een internationaal moratorium op kwam. Maar een jaar later ging de jacht weer door onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Greenpeace zegt echter teleurgesteld te zijn dat de vloot toch nog zo veel walvissen heeft kunnen vangen. (BBC, Reuters)