Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Titels en toptijden voor zwemsters

Met vier gouden medailles en drie wereldrecords, waarvan twee op de estafettes, is Marleen Veldhuis een van de grote sterren van de WK kortebaan (25 meter) in Manchester, het laatste grote zwemtoernooi voor de Olympische Spelen.

Na het wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag, zwommen de Nederlandse vrouwen zaterdag in de MEN Arena opnieuw naar goud met een wereldrecord, dit keer op de 4x100 vrij.

Veldhuis werd gistermiddag voor de tweede keer in successie wereldkampioen op de 50 vrij, haar beste nummer. Met 23,25 verpulverde ze het oude wereldrecord (23,58), dat ze zelf in november in Berlijn had gezwommen. „We hadden een beetje gehoopt op een wereldrecord”, zei haar coach Jacco Verhaeren. „Maar de marge is enorm. Waar ik het meest tevreden over ben, is dat ze een goede race aflevert in de finale. Het klinkt raar, maar in haar geval hoort daar een wereldrecord bij.”

Veldhuis behoort op de Spelen tot de topfavorieten op dit nummer, samen met de Australische Libby Trickett en de Zweedse Therese Alshammar. Beide zwemster ontbraken in Manchester.

Hinkelien Schreuder liet met een zilveren medaille en een scherpe tijd (23,83) zien dat ze op de Spelen een rol van betekenis kan gaan spelen. Ze verbeterde haar persoonlijk record met viertiende. „Een superafsluiting van een hele goede periode. Het gaat de laatste tijd met zulke grote stappen. Ik ben gewoon in vorm.”

Verrassend was ook de zilveren medaille die Femke Heemskerk op de slotdag haalde op de 200 meter vrije slag. Met een Nederlands record (1.54,65) moest ze alleen de Australische Kylie Palmer voor zich dulden. Heemskerk, die al goud had behaald met de twee estafettes, huilde van blijdschap na haar eerste grote individuele prijs. „Dit is zo bijzonder voor mij omdat dit een persoonlijk succes is. Ik heb hier heel veel vertrouwen gekregen. Ik ben zo blij dat ik het heb waargemaakt.”

De Nederlandse mannen, zonder Pieter van den Hoogenband, sloten de WK af zonder medaille. Toch vond Verhaeren dat zijn ploeg een „bijna foutloos toernooi” zwom. „We wilden onszelf testen, goede races zwemmen, met veel records. Dat is gelukt. Ik ben zeer tevreden over de ploeg als geheel. Als je ziet hoe zwemmers en trainers met elkaar omgaan, dat is voor iedereen goed.”