Suïcidaal aangelegd

Joop de Koning reageert op een opiniestuk van 7 april waarin de auteurs De Wolff en Pennings pleiten tegen een paddoverbod (nrc.next, 9 april). De Koning verwijt hen voorbij te gaan aan de mogelijkheid van een afname van de vraag naar paddo`s bij een verbod. Maar het artikel maakt duidelijk dat de drug zélf het probleem niet is. Er is immers geen aanleiding te veronderstellen dat paddo`s schadelijk voor het lichaam zijn. Bovendien is de `trip` goed in de hand te houden, stellen De Wolff en Pennings. We kunnen ons dus beter richten op het oplossen van de psychische problemen van de mensen bij wie het drugsgebruik fout afloopt. Als er een paddoverbod is, zal iemands suïcidale aanleg wel door een andere drug `getriggerd` worden. En als het probleem een tekort aan verantwoordelijkheid is, zal een verbod evenzeer zijn effect missen, omdat het verbod niet zal leiden tot meer verantwoordelijkheidsgevoel.