Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Radboud Universiteit kraakt ov-chipkaart nu in paar seconden

RIJSWIJK. Onderzoekers van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen hebben de tweede beveiliging op de ov-chipkaart gekraakt. Met een normale laptop kunnen binnen een paar seconden gegevens worden gekopieerd die grootschalig misbruik mogelijk maken, volgens de onderzoeksgroep Digitale Veiligheid van de RU. De groep kraakte begin maart al de eerste beveiliging op de chipkaart. Onderzoeker Wouter Teepe van de RU heeft op 28 maart zijn kraakmethode aan medewerkers van het ministerie van Verkeer gedemonstreerd. Het ministerie gaf de Universiteit van Londen opdracht een contra-expertise uit te voeren. De resultaten van dat onderzoek gaan vandaag naar de Tweede Kamer. Volgens de onderzoekers is het kraken van de kaart makkelijk omdat er verouderde chips in zitten. Translink Systems, de producent van de kaart, stelt dat gekopieerde kaarten snel aan het licht zouden komen, omdat het bedrijf de gebruikte gegevens elk etmaal controleert.