Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Irak ontslaat 1.300 militairen

De Iraakse regering heeft zo’n 1.300 militairen en politieagenten ontslagen die waren gedeserteerd of weigerden om te vechten tijdens het recente offensief tegen shi’itische milities. Dat heeft een Iraakse regeringswoordvoerder gisteren gezegd. Abdul-Karim Khalaf zei dat 921 soldaten en agenten in Basra waren ontslagen. De anderen zijn ontslagen in Kut, een van de steden waarheen de gevechten zich hadden verspreid. Vorige maand lanceerde premier Maliki een offensief tegen de militie van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada Sadr in Basra. Het verzet was hevig en het offensief liep al snel vast terwijl de gevechten zich verspreidden naar nabijgelegen steden en Bagdad. Regeringsfunctionarissen onthulden nadien dat ruim 1.000 militairen tijdens het offensief hadden gemuit. „Sommige militairen sympathiseerden met deze wetsovertreders, anderen weigerden te vechten voor politieke, nationale of sektarische redenen”, aldus Khalaf. (AP)