Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Eenheidskabinet rivalen in Kenia

Na wekenlange onderhandelingen met de oppositie heeft de Keniaanse president Kibaki gisteren een kabinet van nationale eenheid gepresenteerd waarin zijn aartsrivaal Odinga het premierschap vervult. Het pact dat de twee politieke rivalen hiertoe zaterdag sloten, wordt gezien als begin van een uitweg uit de crisis die uitbrak na de omstreden verkiezingen van eind december. In de gewelddadige nasleep van die stembusgang vielen zeker 1.200 doden en raakten bijna 300.000 mensen ontheemd. De nieuwe regering moet het vertrouwen herstellen tussen bevolkingsgroepen die elkaar te lijf gingen over grondbezit. Zij moet de zwaar gehavende economie herstellen. En zij moet de 300.000 Kenianen huisvesten die nog altijd in vluchtelingenkampen bivakkeren. Het kabinet bestaat uit veertig bewindslieden, waarvan elk kamp de helft van de posten bekleedt. Kibaki riep zijn ministers op „de politiek te laten rusten en aan de slag te gaan”. (Reuters)