Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vrijheid politieke partijen Zimbabwe ingeperkt

De politie in Zimbabwe heeft voorlopig alle politieke bijeenkomsten en demonstraties verboden. De politie zegt veel te druk te zijn met het bewaken van de stembussen en met het voorkomen van geweld na de verkiezingen van 29 maart.

Volgens een woordvoeder van de politie zijn er „veel mensen die hopen dat Zimbabwe zijn vreedzaamheid verliest”. Nelson Chamisa, woordvoerder van de oppositionele MDC, zei dat een grote partijbijeenkomst die gepland stond voor zondag misschien niet kan doorgaan.

Intussen laat de uitslag van de presidentsverkiezingen op zich wachten. De MDC, die ervan overtuigd is dat haar leider Morgan Tsvangirai heeft gewonnen, roept daarom op tot een algemene staking vanaf dinsdag. De staking moet net zo lang duren tot de kiescommissie de uitslag bekendmaakt.

Tsvangirai hoopt dat de spoedbijeenkomst van de SADC, het samenwerkingsverband van regeringsleiders uit zuidelijke Afrika, die vandaag in Zambia wordt gehouden, een einde kan maken aan de impasse. Die kans is kleiner geworden nu het erop lijkt dat de Zimbabweaanse president Robert Mugabe niet naar de bijeenkomst zal gaan. Volgens de Zimbabweaanse staatsradio zullen drie ministers de top bezoeken.

Ook Tsvangirai is naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka afgereisd. Hij hoopt dat de regeringsleiders zullen aandringen op bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Tegen de Zuid-Afrikaanse radio zei de oppositieleider te vrezen voor toenemend geweld in opdracht van de regering. Hij beschouwt zichzelf als „het belangrijkste doelwit” van dat geweld.

De SADC is tot nu toe niet in staat gebleken een bijdrage te leveren aan het beëindigen van de crisis in Zimbabwe. De meeste Afrikaanse regeringsleiders houden vast aan een milde toon tegenover Mugabe, die nog steeds de status heeft van vrijheidsstrijder. De huidige voorzitter van de SADC, de Zambiaanse president Levy Mwanawasa, noemde Zimbabwe vorig jaar „een zinkende Titanic”. Maar hij werd onmiddellijk door zijn collega’s teruggefloten en is sindsdien voorzichtiger met zijn uitlatingen over Zimbabwe.

De Britse premier Gordon Brown zei gisteren dat het geduld van de internationale gemeenschap met het het Zimbabweaanse regime „op begint te raken”. Het is niet te begrijpen waarom de verkiezingsuitslag zo lang op zich laat wachten, aldus Brown.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de bijeenkomst in Lusaka „de laatste kans” voor de SADC om de crisis in Zimbabwe op te lossen. (AP, AFP)

Meer over de crisis in Zimbabwe via nrc.nl/zimbabwe