Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Veldhuis nu beste van de wereld

Marleen Veldhuis is gisteravond bij de WK kortebaan (25 meter) in Manchester voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden op de 100 meter vrije slag. In de finale bleef de 28-jarige zwemster met 52,17 haar concurrenten ver voor.

Op de 50 vlinder waren er medailles Hinkelien Scheuder (zilver) en Inge Dekker (brons). Beiden moesten buigen voor de Australische Felicity Galves, die met 25,32 een nieuw wereldrecord zwom.

Veldhuis, die twee jaar geleden bij de WK kortebaan al zilver behaalde op dit nummer, was blij met haar tweede gouden medaille op de WK, na de eerdere estafettetitel op de 4x200 vrij.

Haar titel kwam niet als een verrassing, omdat wereldtoppers als de Australische Libby Trickett-Lenton en de Duitse Britta Steffen niet in Manchester zijn. Het evenement past niet in hun voorbereiding op de Olympische Spelen.

„Het is jammer dat ze hier ontbreken”, zei Veldhuis. „Anders was ik in de finale misschien nog iets harder gegaan. Maar ze waren er niet, en dan moet je toch maar even zien te winnen. Dat is gelukt.” Ze had in 2004 in Indianapolis al eens een wereldtitel op de kortebaan veroverd. Toen was ze de snelste op de 50 vrij.

Spectaculair was de prestatie van Hinkelien Schreuder in de finale van de 50 vlinder. Met 25,40 verpletterde zij gisteravond het Nederlands record (25,64) dat Inge de Bruijn in 2000 had gezwommen. Ten opzichte van de EK kortebaan in Debrecen, afgelopen december, verbeterde Schreuder zich op dit korte nummer met maar liefst een halve seconde. „Ik had wel gedacht dat ik deze tijd kon zwemmen”, zei Schreuder. Toch zwom ze geen perfecte race; ze kwam niet goed uit bij het keerpunt. „Ik had eigenlijk wel over willen zwemmen. Maar uiteindelijk ben ook heel blij met zilver.”

Ook Dekker (25,60) behaalde met haar derde plaats voor het eerst een individuele medaille op de WK kortebaan. „Ik weet dat ik niet meer in supervorm ben, maar dat is niets zorgwekkends. Ik heb mijn persoonlijk record weer verbeterd, dus ben ik tevreden.”

Op de 4x100 wissel kwam Nederland net tekort voor een medaille. Schreuder, Jolijn van Valkengoed, Dekker en Veldhuis werden met een dik nationaal record (3.56,07) vierde achter de Verenigde Staten (3.51,36, wereldrecord), Australië en Groot-Brittannië.