Televisie Voorkeur

De Duitse soldaat Hans Leip schreef in 1915 het liedje Lily Marleen. ZDF, 23.40-0.05u.
De Duitse soldaat Hans Leip schreef in 1915 het liedje Lily Marleen. ZDF, 23.40-0.05u.

actualiteiten

Buitenhof. De komende weken praten deskundige gasten over Amerika’s verschuivende positie in de wereld. Jan Michiel Hessels, voorzitter van de raad van bestuur van NYSE Euronext geeft zijn visie op de positie van de beurs en het Amerikaanse bedrijfsleven. Hoe lang kunnen de Verenigde Staten nog de enige supermacht zijn? In hoeverre is de positie van de dollar nog onaantastbaar? Wat betekent dat voor de invloed van Wall Street nu Londen en Hongkong steeds belangrijker lijken te worden? Ned.1, 12.05-13.00u.

Panorama: Tibet, de angst voorbij. Ngwang, een Boeddhistische non, en Bagdro, een Boeddhistische monnik, namen in de jaren tachtig het voortouw bij betogingen tegen Peking. Zij werden opgesloten en mishandeld. Hun persoonlijke verhaal zegt veel over de hardnekkigheid van het Tibetaanse verzet. Ondanks de mishandeling weigerden zij om hun standpunten over Tibet af te zweren. België 2, 20.10-20.55u.

Kruispunt. Een reportage over de bijzondere vriendschap tussen de meervoudig verstandelijk gehandicapte Marco en bezoekvrijwilliger Maarten. Na enkele jaren hebben Maarten en zijn vrouw Astrid de voogdij gekregen over Marco en vormen nu zijn nieuwe familie. Ned.2, 22.40-23.15u.

Zembla: Soldaten gezocht. Het leger kampt met chronisch personeelstekort. Maar ondanks alle inspanningen van het ministerie van Defensie om nieuwe rekruten binnen te halen, blijven de resultaten tegenvallen. De ambitie van de krijgsmacht, meedoen aan buitenlandse vredesoperaties, komt daardoor onder druk te staan. De reportage laat zien wat Defensie doet om vooral hele jonge mensen de kazernes binnen te krijgen. Ned.2, 21.45-22.30u.

documentaire

Leven met ADHD. In deze BBC-documentaire worden twee gezinnen met ADHD-kinderen en een ADHD-ouder zes maanden lang gevolgd. Er wordt ingegaan op de diagnose ADHD, de mogelijkheden van gedragstherapie en medicijnen. Ned.2, 18.15-19.10u.

informatief

Future weapons: First strike. Een tochtje met het nieuwste Amerikaanse amfibische gevechtsvoertuig van de mariniers en een overzicht van nieuwe wapens die het front naar de vijand brengen. Discovery Channel, 23.00-0.00u.

Inside: Sumo’s Ultimate Clash. In Japan is sumoworstelen een religieus gebeuren. De titel gaat naar een buitenlander, en de Japanners zijn er niet blij mee. National Geographic, 0.00-1.00u.

cultuur

Spraakmakers. Jan Fabre, Vlaams multidisciplinair kunstenaar, spreekt met journalist Jef Lambrecht over zijn pas overleden vriend Hugo Claus, over de Antwerpse wijk Seefhoek en indiaantje spelen, over armoede en provocatie, over sport en knutselen in de kelder, over mestkevers en koningin Paola. België 2, 20.55-21.25u.

LUX: ons religieuze erfgoed. 2008 is het jaar van het religieuze erfgoed. Een onderzoek naar het protestantse erfgoed met de toga, het orgel en het Urker mannenkoor Crescendo in de schijnwerpers. Ned.2, 23.15-0.05u.

De kunst. De VSB Poëzie Prijs 2008 is één van de meest prestigieuze dichtersprijzen van het Nederlands taalgebied. Een gesprek met de winnaar, die bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend was. Verder onder anderen schrijver en dichter Kees 't Hart, zanger Huub van der Lubbe. Rechtstreeks vanuit studio de Plantage in Amsterdam. Ned.2, 17.06-17.45u.

ZDF-History. De geschiedenis van het lied Lily Marleen, het populairste lied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britten en Duitsers, Amerikanen, Fransen en Russen, alle soldaten waren gefascineerd door het lied van de Duitse soldaat Hans Leip. ZDF, 23.40-0.05u.

sport

Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de marathon van Rotterdam, met om 11.00 uur het startschot. Verder o.a. wielrennen: Parijs - Roubaix. Ned.1, 10.45-19.05u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Met o.a. Sparta-Heerenveen, Willem II - Feyenoord, PSV-FC Twente, Excelsior-AZ, Heracles-NAC, De Graafschap-FC Utrecht, NEC-Vitesse, Roda JC-VVV Venlo en FC Groningen-Ajax. RTL 4, 19.00-20.30u.

London Marathon. Rechtstreeks verslag van de 28ste marathon van Londen. BBC2, 19.40-20.30u.