Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Overige Films

Gigi (Vincente Minnelli, 1958, VS). Elegante en kleurrijke MGM-musical over tot cocotte opgeleid meisje in fin-de-siècle-Parijs. Maurice Chevalier zingt Thank Heaven for Little Girls en won een van de tien Oscars. België 1, 14.05-16.00u.

Three Men and a Baby (Leonard Nimoy, 1988, VS). Behaagzieke remake van Franse komedie Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1984) volgt het origineel op de voet. Drie samenwonende vrijgezellen (Tom Selleck, Steve Guttenberg en Ted Danson) ontdekken het vaderschap wanneer er een baby op de stoep ligt. Net5, 17.35-19.35u.

Kingpin (Peter & Bobby Farrelly, 1996, VS). Tweede film van de regisseurs van Dumb & Dumber is puberale klucht over een aan lager wal geraakte bowling-kampioen en een onnozele telg uit een boerenfamilie van de Amish-stam. Met Woody Harrrelson, Randy Quaid, Bill Murray en veel toilet-lol. RTL8, 18.15-20.20u.

Dreamer: Inspired by a True Story (John Gatins, 2005, VS). Meisje ontfermt zich over een racepaard dat zijn been breekt en raad eens: het paard geneest, kan weer racen en wint zelfs een grote wedstrijd. Origineel is het misschien niet, maar de uitvoering hier is niet zo mierzoet als je zou vrezen. Overduidelijk bedoeld voor de leeftijd- en seksgenoten van de twaalfjarige hoofdrolspeelster Dakota Fanning (War of the Worlds). De film heeft niet de ambitie om voorbij de paardenfilmclichés te reiken, maar is daarbinnen heel behoorlijk. SBS6, 20.00-21.55u.

Heartbreak Ridge (Clint Eastwood, 1986, VS). Reactionaire oorlogsfilm klaagt hypocriet over de wreedheid van het krijgsbedrijf. Eastwood voert zichzelf ten tonele als een in Korea gepekelde marinier. Hij stoomt een verweekt zootje ongeregeld klaar voor Grenada en schiet een Cubaan in de rug. Leidde destijds tot protesten van Amerikaanse legerleiding. Veronica, 20.05-22.40u.

Dragonfly (Tom Shadyac, 2002, VS). Ernstig, bovennatuurlijk psychologisch drama. Rouwende arts Kevin Costner wil zo graag zijn verongelukte vrouw Susana Thompson terug dat hij boodschappen doorkrijgt van gene zijde. RTL5, 22.00-23.55u.

Boyz N the Hood (John Singleton, 1991, VS). Conventioneel, schokkend en vaak realistisch aandoend portret van het gewelddadige South Central Los Angeles – de buurt van de regisseur Singleton – volgt de volwassenwording van de eigenwijze Tre Styles (Cuba Gooding jr.). Met rapper Ice Cube als jeugdige delinquent. RTL8, 22.00-24.00u.

Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979, VS). Verontrustende, hallucinatorische oorlogsopera, geïnspireerd door Joseph Conrads Heart of Darkness, won in Cannes de Gouden Palm (ex aequo met Die Blechtrommel) en was ook in Nederland het filmevenement van 1979. Kapitein Willard (Martin Sheen) gaat stroomopwaarts langs de Vietnamoorlog teneinde een krankzinnig geworden kolonel (Marlon Brando) te liquideren. Ook met Robert Duvall, Dennis Hopper, Frederic Forrest. RTL7, 22.15-1.10u.

Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997, VS). Lucratieve feelgood-movie over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. Ook met Ben Affleck. RTL4, 22.30-0.45u.

The Shipping News (Lasse Hallström, 2001, VS/Canada). Grootse landschappen zijn ansichtkaarten en grote gevoelens onderschriften in fletse verfilming van de gelijknamige roman van E. Annie Proulx. Met Kevin Spacey als journalist die aan de onherbergzame kust van Newfoundland zijn wortels zoekt en Julianne Moore tegenkomt. Net5, 0.15-2.15u.

Jibeuro / The Way Home (Lee Jung-hyang, 2002, Zuid-Korea). Lyrisch drama over verwend, 7-jarig stadsjongetje dat noodgedwongen een tijd doorbrengt bij zijn stokoude, spraakloze oma in een afgelegen bergdorp. Grootmoeders geduld werkt heilzaam voor het jochie. Ned.2, 0.20-1.55u.