Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Hoge medewerker Muqtada Sadr gedood bij aanslag

Een hoge medewerker van de Iraakse shi`itische geestelijke Muqtada Sadr is gisteren vermoord in de Iraakse stad Najaf. Riyadh al-Nuri, die Sadrs kantoor in Najaf leidde, werd volgens de politie neergeschoten nadat hij het vrijdaggebed had bijgewoond in de nabijgelegen stad Kufa. Sadr beschuldigde de Verenigde Staten en de Iraakse regering van de aanslag maar riep ook op tot kalmte. Sadrs groepering het Leger van de Mahdi voerde voor de zesde opeenvolgende dag hevige strijd met Amerikaanse en Iraakse troepen in de Bagdadse sloppenwijk Sadr City en in de zuidelijke stad Basra. Amerikaanse luchtaanvallen eisten gisteren twaalf levens. Een raket die was gericht op de door de VS beveiligde Groene Zone in Bagdad, maar elders neerkwam, veroorzaakte drie doden.