Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Duits besluit over stamcellen

De Duitse Bondsdag heeft gisteren ingestemd met een omstreden versoepeling van de regels voor embryonaal stamcellenonderzoek. De productie van embryonale stamcellen voor medisch onderzoek blijft in Duitsland verboden. Maar er komt wel een uitbreiding van de wettelijke mogelijkheden voor Duitse onderzoekers om embryonale stamcellen uit het buitenland te importeren.

De Bondsdag stemde na maandenlange politieke strijd in met een compromisvoorstel van de minister van Onderzoek, Annette Schavan. Het voorstel ligt ethisch gevoelig en leidde tot verdeeldheid binnen de fracties in de Bondsdag en binnen het kabinet van bondskanselier Angela Merkel.

Na de wetswijziging zal het voor Duitse medische onderzoekers mogelijk zijn om buitenlandse embryonale stamcellen te importeren die geproduceerd werden voor 1 mei 2007. Volgens de huidige regels moeten stamcellen ouder zijn dan 1 januari 2002. Onderzoekers hadden geklaagd dat oudere stamcellen instabiel zijn en daarom onbruikbaar voor onderzoek naar ziekten als kanker. Het voorstel van Schavan werd met 346 stemmen voor en 228 stemmen tegen aangenomen.

De meeste fractieleden van Schavans eigen partij, de christen-democratische CDU, stemden om ethische redenen tegen het voorstel. Volgens CDU-parlementariër Maria Böhmer zal het ertoe leiden dat buitenlandse onderzoekers alleen maar meer embryonale stamcellen zullen produceren.

Een alternatief voorstel voor een algeheel importverbod op embryonale stamcellen haalde gisteren geen meerderheid in de Bondsdag. Dat gold ook voor een plan om de import juist verder te versoepelen. (Reuters)