Zimbabweaanse oppositie weigert tweede ronde

De Zimbabweaanse oppositie weigert deel te nemen aan een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen. Volgens de secretaris-generaal van de MDC heeft de oppositie de verkiezingen „met ruime meerderheid gewonnen en moet president Mugabe nu aftreden”.

Secretaris-generaal Tendai Biti sprak gisteren op een persconferentie in Johannesburg. Daar verhoogde hij de inzet voor de regionale top van de Zuidelijk Afrikaanse regeringsleiders, morgen in Zambia. Zowel Mugabe als zijn rivaal Tsvangirai zal deelnemen aan die top.

De oppositie hoopt dat het regionale samenwerkingsverband SADC in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka Mugabe zal oproepen af te treden. Volgens cijfers van de oppositie kreeg Morgan Tsvangirai op 29 maart 50,3 procent van de stemmen, genoeg om zichzelf tot winnaar van de verkiezingen te kunnen uitroepen. Volgens tellingen van onafhankelijke waarnemers kreeg hij net iets minder dan de helft van de stemmen en is een tweede ronde wel degelijk nodig.

MDC-leider Morgan Tsvangirai ontmoet vandaag de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, die zich tot nu toe op de vlakte heeft gehouden over de crisis in Zimbabwe. Tsvangirai sprak de afgelopen week ook met de regeringsleiders van Botswana, Mozambique en Tanzania. Waarnemers uit de SADC-landen beoordeelden eerder de verkiezingen van 29 maart als „vrij en eerlijk”. De waarnemers verlieten Zimbabwe voordat de kiescommissie de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend had gemaakt.

De Zimbabweaanse kiescommissie legde deze week haar werkzaamheden volledig stil. Het bekendmaken van de resultaten zou nu „te gevaarlijk zijn”.

Volgens de oppositie is Zimbabwe nu in handen van een militair bewind. „Op dit moment worden jeugdmilities en de strijdkrachten naar het platteland gestuurd. Er is geweld in vrijwel ieder district”, zei Biti.

Meer over de crisis in Zimbabwe op nrc.nl/zimbabwe