Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Tsjechov

De argumenten waarmee Tsjechov in de bespreking van deel 4 van de Verzamelde werken (Boeken 04.04.08) wordt afgedaan, kunnen alleen maar voortkomen uit personen die of erg slecht bekend zijn met de verhalen van Tsjechov of voor wie het niveau duidelijk te hoog ligt. Op Tsjechovs werk is natuurlijk kritiek mogelijk, maar hem af doen als een pessimistische sadist slaat alles. Wie goed leest, kan ook lezen dat Tsjechov pleit voor (oprechte) barmhartigheid. Wie open en eerlijk leest, kan ook de aansporing lezen om iets van het leven te maken, iets dat verder gaat dan het nastreven van carrière en/of eigen geluk. Tsjechov wil ons zeker niet doordringen van onze nietigheid en hoe verschrikkelijk het leven is.