Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

PSV wil te graag – en is volstrekt kansloos

Invaller Danko Lazovic is teleurgesteld na het missen van een kans voor PSV tegen Fiorentina. Foto Bas Czerwinski Invaller Danko Lazovic mist weer een kans, alweer verslagenheid bij PSV. Foto Bas Czerwinski 10-04-2008, EINDHOVEN. PSV - FIORENTINA. LAZOVIC NA EEN GEMISTE KANS FOTO BAS CZERWINSKI
Invaller Danko Lazovic is teleurgesteld na het missen van een kans voor PSV tegen Fiorentina. Foto Bas Czerwinski Invaller Danko Lazovic mist weer een kans, alweer verslagenheid bij PSV. Foto Bas Czerwinski 10-04-2008, EINDHOVEN. PSV - FIORENTINA. LAZOVIC NA EEN GEMISTE KANS FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

PSV 0 ACF Fiorentina 2

Ruststand 0-1. 38. Mutu 0-1, 53. Mutu 0-2. Scheidsrechter: Cantalejo (Spa). Toeschouwers: 33.000

Zo’n tweeënhalf uur na de uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi tegen Fiorentina had bij Timmy Simons de droefenis al plaats gemaakt voor berusting. De aanvoerder van PSV wandelde na een moeizaam verlopen dopingcontrole waarbij het plasje maar niet wilde komen als laatste speler het Philips Stadion uit. „De drang om voor eigen publiek iets neer te zetten was vooraf groot”, zei de 31-jarige voetballer na de 2-0 nederlaag. „Achteraf kun je misschien zeggen dat we té graag op zoek wilden naar een doelpunt. Dat heeft ons de kwalificatie gekost.”

Net als vorige maand in de achtste finales tegen Tottenham Hotspur was het verschil tussen het uit- en thuisduel van PSV enorm. In de heenwedstrijd in het Italiaanse Florence speelde de formatie van Sef Vergoossen een week geleden onbevangen en vol bravoure. Na het verrassende gelijkspel (1-1) waande de club zich al met één been in de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi. De Nederlandse kampioen slaagde er gisteravond echter niet in om het karwei voor eigen publiek af te maken. Sterker nog, PSV was volstrekt kansloos tegen de nummer vier van Italië.

Het verschil in de theoretische besprekingen vooraf en de praktische uitvoering op het veld was zo groot dat PSV eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal van de Spaanse scheidsrechter Luís Medina Cantalejo een verloren strijd speelde. Zonder de geschorste Jefferson Farfán en de geblesseerde Ibrahim Afallay ontbeerde het de ploeg aan iedere vorm van creativiteit. Met het strijdplan om zelf op zoek te gaan naar de openingstreffer in plaats van geduldig te wachten op een kans, speelde Vergoossen zijn Italiaanse collega Claudio Cesare Prandelli volledig in de kaart.

Italiaanse ploegen als ACF Fiorentina krijgen in de eigen Serie A zelden zoveel ruimte als de tegenstander uit Nederland bood. Nadat Allessandro Gamberini en Mario Alberto Santana al twee enorme kansen hadden gemist, werkte Carlos Salcido na een half uur spelen de bal bijna in eigen doel. Het wachten was slechts op een doelpunt van ‘La Viola’. En dat kwam er in de 38ste minuut. De Roemeense sterspeler Adrian Mutu schoot een vrije trap van ruim twintig meter recht in de kruising. Doelman Gomes was kansloos.

Vergoossen probeerde in de tweede helft met het inbrengen van spits Danko Lazovic voor Otman Bakkal de aanvalskracht te vergroten. Maar ook deze zet pakte verkeerd uit. Na rust kwam het verschil tussen de werkvoetballers van PSV en de geslepen spelers van ACF Fiorentina alleen maar meer tot uiting. Acht minuten na rust besliste Mutu de ontmoeting door de 2-0 te maken.

Vlak voor tijd werd de spits onder luid gejuich van de Fiorentina-aanhang naar de kant gehaald. Een paar minuten later dropen de PSV’ers teleurgesteld af. Spelers als Koevermans, Bakkal, Kromkamp en Marcellis toonden zich met hun weigering om de pers te woord te staan slechte verliezers.

Carlos Salcido keek in de catacomben van het Philips Stadion wel terug op het teleurstellende duel. De centrale verdediger van PSV had een zelfde machteloosheid gevoeld als een jaar geleden tegen Liverpool, toen in de kwartfinales van de Champions League thuis met 3-0 werd verloren. „Ik kan niet anders zeggen dan dat Fiorentina verdiende te winnen”, zei de Mexicaanse international. „We slaagden er niet in ons eigen spel te spelen. Vanaf het eerste moment kwamen ze van alle kanten door, terwijl wij voorin geen kracht hadden. Het gemis van Farfán en Afellay woog zwaar.”

Assistent-trainer Dwight Lodeweges voelde zich in de tweede helft als een veroordeelde onder de guillotine. „Op een gegeven moment was het wachten op het vallen van het zwaard. Toen dat viel was het gedaan. Als je tegen een ploeg als Fiorentina wilt aanvallen, moet je druk voorin kunnen zetten. Als dat niet lukt, krijg je het achterin dubbel zo zwaar te verduren.”

De technische staf van PSV probeerde na de ontnuchterende nederlaag zo snel mogelijk herstelwerkzaamheden te verrichten. Lodeweges: „In de kleedkamer hebben we direct met zijn allen de afspraak gemaakt dat we deze wedstrijd zo snel mogelijk uit ons hoofd proberen te zetten. We moeten door. We willen hoe dan ook zondag tegen Twente het landskampioenschap binnenhalen.”

De ‘afspraak’ die de spelersgroep na afloop had gemaakt, was volledig langs Simons heengegaan. De aanvoerder van PSV had het duel, waarin hij ook nog eens een strafschop miste, tijdens de dopingcontrole in zijn eentje al uit zijn gedachten verbannen.