Ontbijtbordje vanaf 1 euro

Bij Christie’s Amsterdam zijn vorige week twee wereldbollen van Willem Janszoon Blaeu (1571-1638) geveild, een hemel- en een aardeglobe. Een Europese particulier betaalde er 793.850 euro voor. De diameter van de bollen, 68 cm, heet ook wel het koningsformaat; het zou nog 70 jaar duren voordat iemand erin slaagde een grotere globe te vervaardigen.
Bij Christie’s Amsterdam zijn vorige week twee wereldbollen van Willem Janszoon Blaeu (1571-1638) geveild, een hemel- en een aardeglobe. Een Europese particulier betaalde er 793.850 euro voor. De diameter van de bollen, 68 cm, heet ook wel het koningsformaat; het zou nog 70 jaar duren voordat iemand erin slaagde een grotere globe te vervaardigen.

Met een laptop op schoot veilingcatalogi doorbladeren, het is een service die vrijwel ieder veilinghuis aan kunstkopers biedt. Maar de mogelijkheid om met een muisklik live mee te bieden bij veilingen is minder wijdverbreid. Bij Christie’s kan het sinds ruim een jaar, maar Sotheby’s ziet ‘geen acute aanleiding’ voor zo’n uitbreiding van de digitale dienstverlening, zegt een woordvoerder.

Diverse kleine veilinghuizen omarmden het nieuwe medium wel. Zo houdt speelgoedspecialist Bouwman & Bouwman uit Brummen (www.veilinghuisbouwman.eu), naast de gewone veilingen ook internetveilingen waarbij op bijvoorbeeld Dinky Toys kan worden geboden. Nog rigoureuzer pakt Botterweg Auctions Amsterdam het aan. Dit veilinghuis voor toegepaste kunst uit de vorige eeuw houdt nog kijkdagen waarop geïnteresseerden het aanbod kunnen beoordelen. Maar van de catalogus, met vier of vijf foto’s per kavel, bestaat geen papieren versie. En bieden kan alleen via internet.

Botterweg Auctions Amsterdam is een eenmanszaak van Willem Botterweg. De veilingsite van de 54-jarige glashandelaar ging anderhalf jaar geleden in de lucht en dezer dagen houdt hij zijn zesde internetveiling.

Een reguliere kunsthandel heeft Botterweg nooit gehad. Voordat hij een veilingsite begon, bood hij zijn spullen op een website aan. Botterweg: „Ik was in 1998 een van de eerste glashandelaren die gebruikmaakten van het nieuwe medium. Maar toen particulieren via Marktplaats en eBay zelf spullen gingen aanbieden, kwam de klad erin. Dat is een wedstrijd die je als handelaar niet kunt winnen.”

Maar kopen via grote anonieme advertentie- en veilingsites brengt risico’s met zich mee. Botterweg: „De beschrijvingen op eBay zijn meestal onduidelijk. En als het gekochte niet goed blijkt te zijn, ben je je geld vaak kwijt.” Bij Botterweg is de internetkoper gerechtigd ontbinding van de koop te vorderen als de kavel ernstige gebreken vertoont of de verstrekte omschrijving onjuist blijkt te zijn. Bovendien laat de ondernemer zijn veilingsite controleren door een gerechtsdeurwaarder.

De ruim driehonderd kavels van de eerste veiling in oktober 2006 trokken slechts 80 bieders, merendeels afkomstig uit Botterwegs netwerk als handelaar. Inmiddels telt zijn site tweeduizend geregistreerden en wordt zijn catalogus op topdagen 6.500 keer bekeken. Een eierset van H.P. Berlage met een hamerbedrag van 3.340 euro is tot nu toe het duurste stuk dat Botterweg heeft geveild. Maar de meeste stukken gaan voor lagere bedragen van de hand – Botterweg is in het gat gedoken dat is ontstaan sinds Sotheby’s en Christie’s de drempel voor te veilen objecten flink hebben verhoogd. Neem het geel persglazen ontbijtbordje van Berlage dat eind februari werd geveild. Zoals veel andere kavels had ook dit een startbedrag van 1 euro. Na 34 biedingen werd het ‘afgehamerd’ op 215 euro.

De kleine verzamelaar vaart wel bij de dip op de financiële markten, zegt Botterweg. „Bij kunsthandelaren zie je vaak nog hoge vraagprijzen. Maar de vazen van Copier en de unica van Floris Meydam zijn de laatste jaren een stuk goedkoper geworden.”

Komend weekeind houdt Botterweg kijkdagen van zijn volgende veiling die over 10 dagen eindigt. Het gaat om de inboedel van Collectibles, een site met toegepaste kunst uit de twintigste eeuw. De verkoop van de ruim 700 kavels is opgesplitst: in het najaar volgt een tweede veiling. Geen veilingen met topstukken, zegt Botterweg, maar wel met buitenkansjes: „Alle kavels hebben een startbedrag van 1 euro.”

Arjen Ribbens

Kijkdagen ‘Art Collectibles’ za 12 en zo 13 april 12-17 uur, Moezelhavenweg 103 in Amsterdam. De veiling loopt af op 21 april om 21 uur. w.botterweg.com