Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Oefenen in een wereld die bijna levensecht is

Foto AFP/Marcel Mochet TO GO WITH AFP STORY IN FRENCH BY DANIEL ARONSSOHN Presenters simulate work of police investigators at a virtual crime scene on April 8, 2008 in Laval, western France, during the first day of the 10th interactive meeting "Laval Virtual". AFP PHOTO MARCEL MOCHET
Foto AFP/Marcel Mochet TO GO WITH AFP STORY IN FRENCH BY DANIEL ARONSSOHN Presenters simulate work of police investigators at a virtual crime scene on April 8, 2008 in Laval, western France, during the first day of the 10th interactive meeting "Laval Virtual". AFP PHOTO MARCEL MOCHET AFP

Autofabrikant Renault is er, de marine houdt er oefeningen en agenten leren er zonder risico’s de gevaren van hun vak.

In de Franse stad Laval zijn tot en met aanstaande zondag de laatste snufjes te zien op het gebied van virtual reality op de expositie Laval Virtual.

Iedereen kent de toepassing waarmee piloten in cabines leren vliegen in nep-Boeings, waarin zogenaamd vele honderden passagiers zitten, of de computerspellen waarmee je je in een oorlog, of in een Formule I-auto waant. In Laval zien bezoekers de laatste vindingen.

Op de foto geeft een politie-instructeur aan een leerling aanwijzingen over bewijzen die ze kan vinden in een virtuele ruimte waar zich een ‘misdrijf’ heeft voorgedaan. Op die manier kunnen in korte tijd vele typen situaties worden afgebeeld in een kleine ruimte.

De laatste jaren wordt virtual reality in vele beroepsgroepen toegepast. Architecten gebruiken het om na te gaan of verhoudingen van hun ontwerpen kloppen en de gebruiksvriendelijkheid voldoet. Machinebouwers gebruiken de techniek om de werking van de vele honderden onderdelen te optimaliseren. En autofabrieken, zoals Renault, gebruiken virtual reality om met minimale kosten experimenten te doen, zoals crashtesten waarmee gekeken kan worden in hoeverre inzittenden worden geraakt bij allerlei typen botsingen.

Er zijn zelfs programma’s die het optreden van personeel in een kernreactor kunnen verbeteren, en bankiers proef kunnen laten draaien met beleggingsprogramma’s. Wegenbouwers en stedebouwkundigen zien onder meer het effect van hun plannen op de natuur, de files en de leefomgeving.