Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Mijnband verwierf nationale faam met dansmuziek

cd afropop Hallelujah Chicken Run Band:Take One ****-
cd afropop Hallelujah Chicken Run Band:Take One ****-

cd afropop

Hallelujah Chicken Run Band: Take One ****

Zimbawbe heette nog Rhodesië en had een blank minderheidsbewind toen bassist Robert Nekati en trompettist Daram Karanga samen een band begonnen. Ze werden gesponsord door de Mangura Copper Mine die een liveorkest wilde om de mijnwerkers te amuseren.

De Hallelujah Chicken Run Band leefde in betrekkelijke weelde maar kreeg pas nationale faam toen het in 1977 de mijn vaarwel zei en verkaste naar de hoofdstad Salisbury (nu Harare), waar in drie jaar tijd 25 singles werden opgenomen.

Deze cd laat daaruit een selectie horen die onderstreept dat de Hallelujah Chicken Run Band vóór alles een dansband was; de muziek heeft een sterk motorisch karakter.

Dat er ook in de huiskamer van te genieten valt is te danken aan de grote variatie. Op vocaal gebied zijn vraag- en antwoordzang, canontechnieken en jodeleffecten te onderscheiden.

Op instrumentaal gebied domineren soms de ‘twangy’ gitaartjes en op andere momenten Karanga’s vibratorijke trompet of de wenende saxofoon van Robson Boora.