Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Hof wil vervolging na dood Sylvia Millecam

Twee alternatieve artsen en ‘genezend medium’ Jomanda moeten worden vervolgd omdat ze actrice Sylvia Millecam van reguliere medische behandeling hebben afgehouden. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald.

Millecam overleed in augustus 2001 aan de gevolgen van onbehandelde borstkanker. De beroepsprocedure was aangespannen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, oud-inspecteur voor de Gezondheidszorg Menso Westerouwen van Meeteren en de stichting Skepsis.

In 2006 zag het Openbaar Ministerie af van strafvervolging omdat Millecam volgens het OM bewust zou hebben gekozen voor een alternatieve behandeling van haar ziekte en in die keuze vasthoudend was en niet te beïnvloeden.

Er waren toen volgens justitie onvoldoende aanwijzingen dat de verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets wat strafbaar is. Ook zouden ze niet opzettelijk dingen hebben gedaan of nagelaten die de actrice schaadden, vond het Openbaar Ministerie anderhalf jaar geleden.

Het gerechtshof in Amsterdam beaamt dat Millecam „onmiskenbaar” een eigen rol in de behandeling van haar ziekte heeft gehad, vasthoudend als zij was in haar keuzes. Daarmee kwam de eigen verantwoordelijkheid van de drie beklaagden evenwel niet te vervallen, heeft het hof laten weten. De keuze van Millecam „laat immers onverlet dat zij (de artsen, red) verantwoordelijk zijn voor de deugdelijkheid van de door hen aangeboden gezondheidszorg”.

Jomanda en de twee alternatieve artsen hebben Millecam gedurende een langere periode wijsgemaakt dat zij niet (meer) leed aan borstkanker, maar aan een bacteriële infectie. Die kon genezen worden, aldus het drietal. Millecam „heeft zich vastgeklampt aan de – valse – hoop die zij boden”, aldus het hof. En: „Millecam heeft een voor hen zichtbare lijdensweg moeten doormaken die alleen al uit menselijk oogpunt had moeten nopen tot ingrijpen.”