Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Handelsoverschot China omlaag

Peking, 11 april. Het handelsoverschot van China is in het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan 10 procent gedaald tot op 41,4 miljard dollar (26,2 miljard euro). Dat maakte het Chinese douanebureau vandaag bekend. Het is de eerste daling van het Chinese handelsoverschot in meer dan drie jaar. De export steeg in de eerste drie maanden van 2008 ten opzichte van een jaar geleden met 21 procent naar 306 miljard dollar, terwijl de import met 29 procent toenam naar 264 miljard dollar. Het lagere overschot is vooral het gevolg van de afzwakkende Amerikaanse economie en de duurdere yuan.