Forel uit de oven

Voor 2 personen:2 regenboogforellen, leeggehaaldzout en versgemalen zwarte peper3 eetlepels olijfolie extra vierge200 gram shiitake (of andere paddestoelen)1 deciliter (zelf getrokken) kippen- of groentebouillon125 ml crème fraîche2 eetlepels fijngesneden gladde peterselie

Weliswaar is dit geen snelrecept want daarvoor heeft deze krant ooit een tijdslimiet van 30 minuten gesteld. Maar het is wel een heel makkelijk recept dat snel gepiept is. In de tijd dat de oven opwarmt, wordt de vis in de schaal gelegd, de paddestoelen in plakjes gesneden en de peterselie fijngehakt. Eenmaal in de oven hebben die forellen nauwelijks meer aandacht nodig. En een mens hoeft ook niet echt te kunnen koken om het er goed van af te brengen met dit recept. Een gerecht om heerlijk de krant bij te kunnen lezen.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de olie in een ovenschaal en wentel de forellen door de olie zodat ze rondom zijn ingevet. Bestrooi de buikholte van de vissen met zout en peper.

Verwijder het steeltje van de shiitake en snijd de hoeden in plakjes. Schik de plakjes rond de vissen, giet de bouillon over de paddestoelen en bestrooi ze nog met wat zout. Zet de schaal 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Neem na de aangegeven tijd de schaal uit de oven, roer de crème fraîche door de paddestoelen en zet de schaal nog 10 minuten terug in de oven. Roer tot slot de peterselie door de warme saus in de schaal.

Verwijder snel het velletje van de forel maar laat de kop zitten – dat ziet er wel zo aardig uit. Leg de visjes met behulp van een spatel op de borden, garneer met de saus en geef er gekookte aardappels bij.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Chinees parelhoen