Film van de dag

Scène uit Tony Takitani (Jun Ichikawa, 2004, J), een stemmige film over eenzaamheid. Tony Takitani
Scène uit Tony Takitani (Jun Ichikawa, 2004, J), een stemmige film over eenzaamheid. Tony Takitani

Tony Takitani. De Japanse film van Jun Ichikawa kreeg in 2004 zowel de Speciale Juryprijs als de Fipresci-prijs (de prijs van de internationale filmkritiek) op het filmfestival van Locarno maar was, op een vertoning op het Film by the Sea-festival na, niet in Nederland te zien. De verfilming van een kort verhaal van de populaire Japanse schrijver Haruki Murakami is een stemmige film over eenzaamheid, in rustige, lege kaders met een camera die steeds van links naar rechts beweegt. Grafisch ontwerper Tony kruipt uit zijn schulp als hij Keiko ontmoet, een vrouw met een koopverslaving en voorliefde voor peperdure kleren. Hoewel de dialogen spaarzaam zijn, wordt de film in voice-over verteld op een soort nieuwslezerstoon die recht doet aan Murakami’s kale zinnen. De film speelt zich af rond 1985, toen Japan een supermacht werd.(Jun Ichikawa, 2004, J), Ned. 2, 23.50-1.10u.André Waardenburg