Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Bosnië zet stap op weg naar EU

Het Bosnische parlement heeft gisteren na vier jaar touwtrekken een hervorming van de politie goedgekeurd. De stemming was eerder door de internationale Bosnië-bestuurder Miroslav Lajcak voorgesteld als de laatste kans van Bosnië op een toekomst binnen de EU.

De EU heeft de hervorming van de politie steeds als voorwaarde gesteld voor onderhandelingen met Bosnië over een toekomstig lidmaatschap. Het was de bedoeling de politiemachten van de twee territoriale onderdelen waar Bosnië uit bestaat, de Servische Republiek en de Moslim-Kroatische federatie, samen te voegen tot één federale politiemacht. De Bosnische Serviërs hebben zich steeds met hand en tand tegen die fusie verzet omdat ze haar zagen als een aantasting van de autonomie van de Servische Republiek.

Uiteindelijk stemde het parlement gisteren over een sterk verwaterde versie van de oorspronkelijke voorstellen. Die versie voorziet in een fusie met een grotendeels cosmetisch karakter. Er worden zeven overlegorganen gevormd die het werk van beide politiemachten zullen coördineren en zorgen dat ze op sommige gebieden, zoals opleiding en forensisch onderzoek, nauwer gaan samenwerken. Over de competenties van centrale instanties in hun relatie tot lokale politiediensten wordt pas beslist één jaar nadat de grondwet is hervormd. Wanneer dat gebeurt is geheel onduidelijk.

De gescheiden politiemachten zijn het resultaat van het Dayton-akkoord dat eind 1995 een eind maakte aan de oorlog. Dat akkoord formaliseerde de verdeling van Bosnië in zijn twee entiteiten. De twee politiediensten werken beter samen dan in de jaren na de oorlog, maar die samenwerking is het resultaat van de goede wil van betrokken commandanten en niet verplicht of vastgelegd.

Het parlement kon zich gisteren met 22 tegen 19 stemmen bij één onthouding vinden in de hervorming. Die moet nog wel worden goedgekeurd door het Hogerhuis. Eerder deze week zei de Sloveense ambassadeur in Sarajevo – Slovenië is EU-voorzitter – dat als de politiehervorming het niet zou halen, de deur naar de EU voor Bosnië zou worden gesloten. „De EU heeft geen plan-B voor Bosnië. Als ze het [voorstel] nu niet aannemen, kiezen ze voor hun eigen isolement.” Nu de hervorming is aangenomen, komt de weg vrij voor de ondertekening – nog deze maand – van een stabilisatie- en associatieakkoord (SAA) met de EU. Een SAA wordt gezien als de eerste stap op weg naar het lidmaatschap van de EU. (Reuters, AFP, AP)