Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

1 Lezen

Lees online of op PSP de avonturen van Jake, Laney Wagner en Julius in Manhattan anno 2123.
Lees online of op PSP de avonturen van Jake, Laney Wagner en Julius in Manhattan anno 2123. Allen, Chad en Paco

Graphic novel

www.nyc2123.com

Graphic novels – veredelde stripboeken voor de één, kunst volgens anderen – zijn alomtegenwoordig. Letterlijk, want twee Amerikaanse comic-book-kunstenaars hebben een graphic novel gemaakt die leesbaar is op een draagbare Playstation (PSP). Chad (tekst) en Paco Allen (illustraties) schreven zes afleveringen onder de titel NYC2123. Het onderwerp (anonieme stad), de stijl (zwart-wit) en de personages (sterfelijke helden en kwaadaardige mutanten) doen denken aan Frank Miller, sinds de verfilming van Sin City bekend bij het grote publiek. Het verhaal bevat klassieke elementen: een futuristisch Manhattan anno 2123, verwoest door een tsunami, vijandige bendes, en een klein aantal menselijke overlevenden die zich staande houden met designerdrugs. In 2123 heeft iedereen een wifi-verbinding in de hersenen, om letterlijk op internet te surfen. De lotgevallen van Jake, Laney, Wagner en Julius zijn beschikbaar voor Playstation, maar kunnen ook gedownload worden als pdf. Of je leest de strip online. Fans maakten vertalingen in het Spaans, Pools en Duits. (SV)