Natte pootjes in het Hulkesteinse Bos

Voor het volgen van het nieuws ben je allang niet meer afhankelijk van de papieren krant of een nieuwsbulletin. Websites zijn sneller te actualiseren, dus daar veel geschikter voor. Investeren in eigen websites neemt bij dagbladen niet voor niets een hoge vlucht.

Die koppeling tussen snel onlinenieuws en papieren actualiteiten ontbreekt bijna volledig bij natuurbladen. Dat is merkwaardig, want er zijn tienduizenden zo niet honderdduizenden mensen die dagelijks natuursites zoals www.dutchbirding.nl of waarneming.nl bekijken. Op die sites houden vrijwilligers bij waar welke vogels, zoogdieren, vissen of insecten zijn gezien. Waarneming.nl voegt met behulp van Google Earth zelfs een exacte locatie van de waargenomen dieren bij. Zo waren er afgelopen week dagen achtereen kraanvogels te vinden op een veldje in de Kop van Noord-Holland, en hipte een hop rond op een akker bij het Zeeuwse Sint-Laurens. Je hoefde bij wijze van spreken maar in de auto te springen om de onderhavige beesten te gaan bekijken.

Honderdduizenden ‘muisklikkers’ vormen een groot commercieel potentieel, zou je zeggen. Dus als ik de uitgever van het maandblad Grasduinen (4,70 euro) was, dan zou ik snel een van die sites paaien, of zélf een website opzetten, met links naar vergelijkbare sites in het buitenland, zoals www.birdguides.co.uk of www.netfugl.dk. Want: wat actualiteit zou niet misstaan in de papieren Grasduinen van april. Nu lezen we tijdloze stukken over „een bloesemtocht rondom Oranjestad Buren”, „voorjaar in de Mittenwalder Buckelwiesen” of „eropuit met je hond: natte pootjes in het Hulkesteinse Bos.” Er ís wel een website van het blad, maar die voegt weinig – letterlijk – nieuws toe.

Eens kijken hoe dat bij buitenlandse bladen zit. BBC Wildlife (8,30 euro) heeft een grote site, en dat is niet verwonderlijk gezien het kolossale media-apparaat dat erachter zit. Maar ook op deze site ontbreekt een link met een waarnemingensite. Wel is er een mooie actuele reportage over de „24-uurs valk”, een slechtvalk in Edinburgh die gebruik maakt van straatverlichting om klokje rond zijn prooi te slaan. Er staan dus ook uilen op zijn menu. Verder staan er vooral veel natuurweetjes à la ‘Grasduinen’ in.

Ook het gespecialiseerde, eveneens Britse, Bird Watching (9,60 euro) doet op de website niet aan vogelen. Daarop is alleen een inhoudsopgave van het aprilnummer te vinden. In dat nummer een aardig verhaal over recente herintroductie van vogelsoorten die in het Verenigd Koninkrijk bijna of helemaal waren uitgestorven: zeearenden, kwartelkoningen, en de grote trap. Van die laatste soort zijn enige tientallen vanuit Rusland naar de Salisbury Plains overgebracht. Ze proberen daar te broeden.

En dan is er de ook Britse Birdwatch (9,60 euro) die evenals Bird Watching tijdschrift bij de Amsterdamse Waterstone’s boekhandel in de verkoop ligt. Het aprilnummer is met verhalen over de Azoren, Congo en de Solomoneilanden nogal internationaal georiënteerd. En wat treffen we aan op hun website? Het Nederlandse landse www.dutchbirding.nl. Die Britten dus wél!